redirect

duminică, 10 august 2014

UE are grijă de bronzul cetăţenilor săi

Sună ironic, dar nu este! Chiar deloc! Ştim cu toţii că industria produselor cosmetice este un adevărat impreiu economic, în care consumatorul, deşi cem mai puţin implicat în toate mecanismele ascunse ale acestei industrii, este, practic, pionul principal, spre care se îndreptă în final toate strategiile. În cadrul acestei industrii, produsele de protecţie solară ocupă un loc extrem de important, iar vara este sezonul în care ele cresc semnificativ cifrele de vânzări, aşa încât nu e de mirare că în paralel cu cercetările ştiinţifice în domeniu se dezvoltă şi o adevărată piaţă neagră, ale cărei efecte le simţim adesea pe pielea noastră la cel mai propriu mod al sintagmei. 

Efectele nocive ale razelor solare asupra pielii sunt şi ele subiect de notorietate de câţiva ani încoace, aşa încât alegerea unei creme de protecţie solară ar trebui să ne preocupe în mod serios, nu doar atunci când plecăm în vacanţă la mare, pentru că, în fond e vorba de sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Ştim cu toţii, pentru că aşa ne-a învăţat medicul sau farmacistul sau pentru că aşa am citit noi pe net, că o cremă cu un SPF cât mai mare este mai eficientă din punctul de vedere al protecţiei... sau aşa ar trebui să fie. Ceea ce nu ştim sau ignorăm cu prea multă uşurinţă este faptul cu nu doar indicele SPF este important pentru ca o cremă de protecţie solară să fie realmente protectoare. În 2006, Comisia Europeană a formulat şi adoptat o recomandare în legătură cu eficienţa produselor de protecţie solară, în care sunt cuprinse o serie de măsuri pe care toţi producătorii din UE ar trebui să le respecte. Acestea se referă deopotrivă la compoziţia produselor, precum şi la precauţiile ce ar trebui avute în vedere în momentul folosirii, la instrucţiunile de aplicare, la modul în care toate informaţiile despre produs şi despre utilizarea şi efectele lui sunt puse la dispoziţia consumatorului. În momentul de faţă există dezbateri serioase legate de standardizarea metodelorprin care sunt testate produsele de protecţie solară, ceea ce arată, o dată în plus, că subiectul în sine are implicaţii cu adevărat importante în viaţa noastră cotidiană.

În mod sigur, pentru unii poate părea derizoriu faptul că printre atâtea probleme politice şi economice iminente Comisia are timp şi de astfel de dezbateri. Privite însă în profunzime, lucrurile nu sunt chiar atât de banale cum ar putea părea la prima vedere. Cel puţin aceasta este impresia pe care ţi-o lasă o scurtă privire aruncată pe documente cum sunt cele deja citate sau pe site-ul Cosmetics Europe şi trebuie să recunosc că e un sentiment oarecum reconfortant să ştii că cineva se gândeşte şi la sănătate şi nu doar la jocurile economice din spatele ei...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu