redirect

vineri, 9 mai 2014

Cu un pas mai aproape de Europa

De câţiva ani încoace, pe 9 mai, românii serbează, cum ştiu ei mai bine, Ziua Europei. Concerte, expoziţii, dezbateri, activităţi sportive, mitinguri, conferinţe şi o sumedenie de alte forme de manifestare publică a unor idealuri, mulţumiri, speranţe, aşteptări faţă de ceea ce înseamnă sau ar putea înseamna în viitor Uniunea Europeană umplu agendele culturale şi social-politice ale multor localităţi din România care se aliniază astfel, tradiţiei europene de celebrare a zilei de 9 mai. Ce înseamnă pentru românul de rând acest lucru? Cu siguranţă pentru unii înseamnă ceva, pentru alţii mai nimic. Cert este că, sub o formă sau alta, este o zi în care oamenii au ocazia să afle mai multe despre Europa, în moduri inedite, prin manifestări pe care reprezentanţii UE le gândesc pentru a atrage atenţia cetăţenilor europeni asupra conceptului în sine de Uniune Europeană şi asupra lucrurilor benefice pe care acesta le reprezintă pentru fiecare dintre ei.

Anul acesta, întâmplare face să mă aflu mai aproape de astfel de evenimente, mai exact în mijlocul lor. Şi după ce aseară am celebrat Europa în acorduri suave de Odă a bucuriei într-un mediu în care am încercat să mă regăsesc într-o ipostază inedită, destul de bizară pentru mine, cetăţean european de rând cum s-ar spune, alături de oameni care contribuie efectiv la ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, astăzi voi trece de partea celalaltă, unde postura este mult mai confortabilă dintr-un anumit punct de vedere. Cu rucsacul în spate, cu aparatul foto nerăbdător să nu rateze nimic din miezul problemei, cu o curiozitate de copil dornic să descopere un oraş pe care de fiecare dată îl percepe altfel, voi porni în scurt timp la drum, printr-un Bucureşti în sărbătoare. Nu ştiu dacă voi reuşi să ajung la toate evenimentele la care mi-am propus, trei la număr, dar pe unul dintre ele cu siguranţă nu-l voi rata... plimbarea cu metroul, într-un tur subteran al Europei, pe care Reprezentanţa Comisiei Europene în România l-a gândit într-o manieră inedită. 

Harta "subterană" a Europei bucureştene :)
Aşa cum am aflat din comunicatul de presă al Reprezentanţei pe parcursul a trei ore, în intervalul 16:00 – 19:00, bucureștenii, printre care mă voi furişa şi eu, vor fi întâmpinați în 20 de stații de metrou de către reprezentanți ai ambasadelor și institutelor culturale ale statelor membre UE și ai altor instituții, cu informații despre cultura și tradițiile țărilor respective. Trecătorii vor avea ocazia să participe, de asemenea, la diferite activități culturale, precum: proiecții de film de scurt metraj, un proiect electronic ce transpune mișcările trecătorilor în pixeli, expoziții de pictură și fotografie, degustare de produse tradiționale, muzică și dansuri specifice statelor membre UE. Stațiile de metrou în care vor fi organizate simultan aceste acțiuni și vor fi amplasate standuri cu materiale informative sunt cele marcate pe harta de mai jos, fiecare staţie transformându-se pentru trei ore într-o ţară în miniatură. Nu ştiu dacă voi apuca să fac un tur complet, dar ştiu de pe acum că nu voi rata cel puţin şapte dintre ţările europene subterane. De ce şapte? Vă spun mâine, când revin cu impresii de moldovean sadea, rătăcit printre bucureşteni, într-o încercare inedită de a fi mai aproape cu un pas de Europa, într-o zi în care ar trebui cu toţii să ne simţim europeni nu doar cu vorba...

Lista completă a evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Europei poate fi consultată pe pagina de internet a Reprezentanței Comisiei Europene.

Un comentariu:

  1. Să-ți fie de bine!!! Da' cred că un titlu de genul „Un moldovean prin Europa” ar fi fost mai atrăgător...

    RăspundețiȘtergere