redirect

miercuri, 7 august 2013

România se află în topul țărilor cu cele mai mici prețuri la convorbiri pe mobil

Faptul că românilor le place să stea la taclale nu este un secret. Nu știu dacă asta e din cauză că românul s-a născut poet sau din alte cauze proverbiale, dar cert este că ne place să vorbim... să despicăm firul în patru, să analizăm tot ce mișcă în univers. Iar de când telefonia mobilă a devenit din ce în ce mai accesibilă, atât în ceea ce privește tarifele convorbirilor, cât și în ceea ce privește prețurile telefoanelor mobile, parcă ne place să vorbim și mai mult. Am încercat cu câteva luni în urmă să îmi imaginez viața fără telefon mobil. Nu am reușit, cu toate că vreo câteva zile am fost forțată de împrejurări să o experimentez. Mi-am promis atunci că voi medita la subiect și încă este valabilă promisiunea.

Un comunicat de presă al Comisiei Europene pe care l-am citit zilele trecute mi-a reactivat această dorință de a-mi imagina cum ar arăta azi viața noastră fără telefon mobil. Până să îmi adun însă resursele de nostalgie împrăștiate în ultima vreme prin cele mai surprinzătoare locuri ale cotidianului, m-am lăsat cuprinsă de euforia gândului că în sfârșit văd și eu România pe o poziție fruntașă într-un top pozitiv – acela al prețurilor mici la convorbirile telefonice pe mobil, practicate în țările europene. România este, se pare, pe locul al doilea, după Lituania, în ceea ce privește prețul foarte mic al convorbirilor pe mobil. 

Topul tarifelor la convorbirile pe mobil în UE (sursa - aici)
Constatarea vine în urma unei analize întreprinse de Comisia Europeană în ceea ce privește tarifele practicate în cele 28 de piețe de telecomunicații naționale din Europa, iar discrepanțele existente în acest sens sunt de-a dreptul colosale. Astfel, între Lituania (țara cu cele mai mici tarife la convorbirile pe mobil) și Olanda (țara cu cele mai mari tarife la convorbirile pe mobil) există o diferență de 774%, diferență ce pare să nu aibă nicio explicație logică, oricâți factori economici și sociali specifici țărilor respective ar fi invocați. Niciun alt bun de consum nu prezintă variații atât de mari de preț de la o țară europeană la alta, ceea ce a tras un semnal de alarmă, punându-se problema creării unei piețe unice, care ar fi, se pare, în avantajul consumatorilor. Lucrurile nu sunt totuși chiar atât de simple precum par. Să admitem că se creează o piață unică și un tarif unic. Va reuși oare Comisia Europeană să impună cel mai mic tarif pentru toate țările UE sau se va face apel la o medie echitabilă, ce va fi aplicată în toate țările? Ultima variantă ne-ar dezavantaja cu siguranță, dacă asta ar presupune ca în țările cu tarife mici acestea să crească pentru a ajunge la o medie general valabilă. Și uite așa, când mă bucuram și eu că suntem în sfârșit și noi în primele locuri la ceva pozitiv, deja încep să am semne de îndoială...

În septembrie 2013, Comisia Europeană va prezenta un pachet legislativ menit să consolideze piața unică a telecomunicațiilor în țările europene. Nu știm exact cum va afecta acest lucru piața din România, dar un lucru este sigur – oricare ar fi tarifele, nimic nu ne va opri, probabil, pe noi, românii, să ne petrecem zilnic minute bune în compania telefonului mobil.

Pentru concursul Blogger European, despre care puteţi afla mai multe detalii din Regulamentul campaniei

Un comentariu:

  1. Romania se afla in multe topuri de acest gen, acum ceva vreme am mai citit si un top unde se gasesc cele mai bune retele de internet.

    RăspundețiȘtergere