redirect

luni, 29 iunie 2015

Isteria ”Celebrate Pride” sau despre spiritul de turmă pe Facebook

Se impune să fac de la început câteva precizări necesare unei receptări corecte a rândurilor de mai jos; de fapt, simt eu nevoia să fac asta, așa... ca să nu se trezească spiritul (prea) critic al unora sau solidaritatea fără margini a altora. Precizările sunt: 1. Folosesc Facebookul și îl voi folosi în continuare, fără ipocrizii stupide, din motive care țin atât de profesia mea, de pasiunile mele, cât și de tot felul de mici porniri omenești ce țin de un soi de mental colectiv, pe care am încetat să îl mai judec de ceva vreme. 2. Ador curcubeul și pentru mine el are semnificațiile lui, total diferite de ceea simbolizează invazia aceasta de ROGVAIV din ultimele zile. 3. Nu am nimic personal cu homosexualii și cu nicio altă așa-zisă comunitate de pe planeta asta, dar mă obosesc teribil fenomenele astea zgomotoase care ”celebrează” tot felul de false victorii și false valori.


Acestea fiind spuse, îmi iau libertatea de a-mi da cu părerea despre un fenomen care devine agasant în ultimele zile pe Facebook – această isterie a pozelor de profil colorate în culorile curcubeului. La început am crezut că e o toană a unora, apoi am zis că o fi vreo nouă modă, ca să aflu, în cele din urmă, dintr-un exces de curiozitate la care am ajuns mânată de faptul că oameni foarte diferiți din lista mea de prieteni au adoptat poza - curcubeu, că toată chestiunea se învârte în jurul deciziei luate de Curtea Supremă din SUA care legalizează căsătoriile gay din toate statele americane. M-am lămurit, așadar, la o simplă căutare pe Google. Facebook sărbătorește, se pare, această decizie printr-o aplicație care îți colorează poza de profil în culorile curcubeului, simbolul comunității homosexualilor. Bun, am înțeles, Facebook profită de orice lucru zgomotos pentru a-și intensifica invazia virtuală. Nimic nou sub soare, în fond Facebook nu este, în cele din urmă, decât o altă mare afacere, deci e de înțeles... Tot de înțeles este și faptul că atunci când dai click pe mult mediatizata aplicație nu se precizează nicăieri ce simbolizează gestul în sine, de a-ți colora poza de profil în culorile curcubeului în acest context. Ți se spune doar... ”From all of us at Facebook, happy Pride!” și ești îndemnat șă te aliniezi turmei, fără să te întrebi de ce și cum... Așa funcționează lucrurile în lumea rețelelor de socializare... Afacerea e afacere, iar statisticile nu țin cont de motivele pentru care unul sau altul dintre utilizatori se numără printre cei care cresc puterea turmei. Sunt, după cum se poate constata, destul de tolerantă... zic eu. 

Ceea ce nu mai pot să înțeleg este însă exacerbarea acestui spirit de turmă, mai ales în rândul tinerilor și convingerea că foarte mulți dintre ei și-au colorat poza de profil fără să aibă habar de ce o fac și ce semnificație are acest lucru. Zeci de persoane din lista mea și alte sute de mii, dacă nu milioane, din alte liste și-au colorat zilele acestea fotografia de profil cu aplicația născocită de Facebook. Mă întreb câte dintre ele știu de ce au făcut-o și câte dintre ele știu că prin gestul lor susțin decizia luată în SUA și își exprimă bucuria de a fi alături de comunitatea gay. Și mă mai întreb în ce se traduce, pentru mulți dintre cei care au făcut gestul în mai puțină cunoștință de cauză, această ”Happy Pride” cu care ne intoxică cea mai folosită rețea de socializare în aceste zile? Întrebările sunt, evident, retorice, ca atâtea altele... Și, de altfel, nu știu la ce mi-ar folosi răspunsurile... Ce știu însă, cu siguranță, este că nu-mi voi colora poza de profil în culorile curcubeului decât, eventual, atunci când o să plouă pe Facebook și o să apară soarele după...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu