Recunosc că am avut niscaiva
suspiciuni atunci când am aflat că mă număr printre bloggerii selectaţi să
participe la finala campaniei Cum se face iaurtul Danone. Nu, nu e vorba de
suspiciuni legate de organizare sau de cine ştie ce alte aspecte pragmatice
(care s-au dovedit a fi impecabile, de altfel), ci mai degrabă de un scepticism
subiectiv pe care îl nutresc pentru câteva clipe ori de câte ori mă aflu în
faţa unei noi provocări. Entuziasmul de a călători spre ţinuturi total
necunoscute şi de a cunoaşte oameni noi a înlocuit însă suficient de rapid
acest scepticism pe care nu-mi place să-l recunosc întotdeauna.
Aşadar, iată-mă, după o
călătorie de vreo 4 ore printre maci fluşturatici şi raze poznaşe răsărind
trufaş dintre nori, şi după alte vreo 20
de minute de mers cu maşina alături de doi oameni simpatici, cu care am rezonat
din prima clipă, in the middle of nowhere...
în faţa unei porţi deschise ce dă într-un fel de curte imensă despre care n-aş
fi zis că e o fermă reală dacă nu aş fi zărit printre copaci indiciul
doveditor. M-a frapat lipsa mirosului specific „de fermă”, pentru care mă
pregătisem psihologic încă din tren.
Ferma Viorelo International a
fost înfiinţată în 2007, an în care a şi devenit partener Danone. Totul a
început cu 35 de văcuţe Hollstein, aduse din Germania, cu o insvestiţie
riscantă, într-o perioadă în care lumea era cuprinsă de vremuri de criză şi cu o
dorinţă extraordinară de a reuşi într-un domeniu total necunoscut până atunci
pentru el, mi-a mărturisit domnul Macovei. Apoi, lucrurile au evoluat rapid, au
fost aduse alte animale, din Olanda, din Danemarca, din Ungaria, în fermă
găsindu-se astăzi 280 de animale adulte si 140 de viţeluşi cu vârste cuprinse
între 0 şi 12 luni. Zilnic, Viorelo Internaţional furnizează partenerului său
Danone, 6000 de litri de lapte proaspăt, controlat în permanenţă în ceea ce
priveşte standardele calitative.
Nu mă simt tocmai confortabil să mă apuc să
notez aici tot felul de date tehnice, pentru că nu e genul de scriitură care să
mă pasioneze şi pentru că nu ştiu în ce măsura asta ar contribui semnificativ
la dărâmarea falselor mituri negative create în timp despre cum se face iaurtul
Danone, pe care mulţi cârcotaşi le perpetuează încă. Cu toate acestea, poate ar
trebui să menţionez că animalele din fermă sunt hrănite cu furaje din producţie
proprie, păstrate în condiţii impecabile, şi că din 2013 ferma este certificată
ca „fermă bio”. Cunoscătorii ştiu ce înseamnă acest lucru... Dincolo de aceste
date tehnice, care sună, poate, ca şi cum cineva m-ar fi mituit să ridic în slăvi
acest loc care arată realmente ca în reclame, eu ştiu ce am văzut acolo şi asta
mi-e de ajuns. Şi îi invit cu toată responsabilitatea pe cei care au îndoieli
asupra calităţii laptelui obţinut aici, să meargă la faţa locului, să se
convingă singuri de faptul că totul este la superlativ – tehnică, igienă,
standarde.
Şi încă ceva... citeam pe
undeva pe Facebook, un comentariu la una dintre fotografiile făcute la fermă în
timpul mulsului văcuţelor cum că este ceva sinistru şi nenatural. Nu, nu este
sinistru (sau, în orice caz nu este mai sinistru decât efectele negative ale
internetului pentru unii), pur şi simplu face parte din evoluţia firească a
civilizaţiei omeneşti, cu bunele şi cu relele sale, şi cu un respect cert faţă
de natură, dacă tot veni vorba de ea. Nu ştiu dacă văcuţele de la Viorelo
Internaţional sunt fericite, dar cu siguranţă sunt iubite şi îngrijite cu
responsabilitate, ca într-o mare familie, aşa cum îi place fermierului Vasile
Macovei să-şi considere afacerea. Şi... ştiţi ceva... am aflat şi răspunsul la
întrebare care a frământat-o atunci, demult pe Elisa – da, văcuţele ar mânca în
mod sigur şi banane şi căpşuni, dacă li s-ar oferi. Este cineva amator?
Nu stiam ca compania Danone are mai multe contracte cu mai multi furnizori din tara. Articolul tau e foarte interesant si chiar util.
RăspundețiȘtergereDa, din câte ştiu sunt mai multe contracte cu câteva ferme. Pentru mine a fost o experienţă inedită...
Ștergere