redirect

joi, 16 mai 2013

Azi e soare, nu mergem la şcoală!


Sună bine, nu? E drept că la Iaşi nu e nici soare şi mergem şi la şcoală (mă rog, eu nu merg, dar alţii da…), dar ia faceţi un exerciţiu de imaginaţie: sunteţi elevi, vă pregătiţi de o nouă zi de şcoală şi, ca orice elev care se respectă, intraţi de dimineaţă pe site-ul şcolii, unde vedeţi scris cu litere mari mesajul cu pricina, semnat de nimeni altcineva decât de directorul şcolii. Ei, ce spuneţi? Nu-i aşa că vreţi să fiţi din nou elevi, măcar pentru o zi ca asta? Buuun, acum reveniţi cu picioarele pe pământ…(era doar o fantezie, aţi uitat ?). Şi pentru ca revenirea să fie cât mai realistă, o să vă spun că dincolo de fantezie, lucrurile s-au întâmplat chiar aşa într-o şcoală din Washington. Cine altcineva putea inventa aşa ceva decât americanii? Americanisme, cum ar spune tata… 

Concret, directorul unei şcoli din Washington a inventat o zi liberă pentru a sărbători venirea zilelor însorite după o iarnă lungă. Cu acordul părinţilor, el le-a dat liber pentru o zi elevilor pentru a se bucura de soare (ce frumos sună, nu-i aşa…?) şi a făcut-o într-un mod original, postând un anunţ haios pe site-ul şcolii în ziua cu pricina, alături de o fotografie nonconformistă care îl înfăţişa tolănit pe o motocicletă, în bătaia razelor. Dacă nu credeţi, verificaţi sursa. Inevitabil, ştirea m-a făcut să mă gândesc cum ar fi percepută o astfel de iniţiativă la noi. Desigur, dincolo de faptul că mi-e greu să-mi imaginez un director de şcoală românească pozând cu atâta naturaleţe într-o astfel de ipostază, mă gândesc ce-ar face elevii noştri ca să se bucure de o zi liberă însorită… şi zău că imaginaţia o ia razna. 

Trebuie menţionat că elevii americani au avut şi o temă pentru acasă în ziua respectivă – să facă poze cât mai multe şi mai originale în care să arate cum s-au bucurat de soare. Bine, e drept că la noi, indiferent de soare, ploaie sau vânt, unii îşi iau liber din proprie iniţiativă, fără să aibă nevoie de mesaje nonconformiste din partea şcolii, dar asta e altă poveste. Una peste alta, ideea în sine, implementată într-o şcoală ai cărei elevi ştiu să respecte valorile care li se cultivă, mi se pare excelentă. Am dreptate?

Un comentariu:

  1. Voi comenta titlul doar, tare imi doresc ca atunci, cand soarele e pe cer si e vara, dar vara sa nu mergem la scoala. Sunt zile in care vara se fac ore, de exemplu in luna iunie, majoritatea fac ore.

    RăspundețiȘtergere