redirect

miercuri, 17 septembrie 2014

Grafenul – materialul ce revoluţionează lumea în care trăim

Ce ştiţi despre grafen? Eu nu ştiam prea multe până ieri, când am citit un comunicat de presă despre impactul pe care cercetările asupra acestui compus chimic îl pot avea asupra lumii în care trăim. Cu siguranţă, multă lume ştie mai multe decât mine, şi îmi asum acest lucru, însă aplicând principiul vechiului proverb care spune că omul cât trăieşte învaţă, m-am minunat şi eu ieri, la 10 ani după descoperirea lui, de ceea ce poate să însemne grafenul pentru evoluţia civilizaţiei umane.


Pe scurt, grafenul este un compus chimic, varianta bidimensională a grafitului, fiind considerat la ora actuală cel mai bun conductor de electricitate şi căldură cunoscut. Descoperit şi izolat recent, în 2004, de către cercetătorii conduşi de către profesorul Andre Geim, care, a fost de altfel premiat în 2010 cu Premiul Nobel pentru Fizică, împreună cu colaboratorul său Konstantin Novoselov, grafenul este un material care va revoluţiona cu siguranţă lumea ştiinţifică şi va genera inovaţii în domenii foarte variate, de la telecomunicaţii şi fabricarea aparatelor electrocasnice până la noi performanţe în industria aeronautică şi petrolieră. Informaţii despre grafen se găsesc peste tot, însă cea mai interesantă mi s-a părut prezentarea sa din filmuleţul demonstativ postat pe site-ul proiectului Graphene Flagship, susţinut de UE în cadrul unei iniţiative mai largi intitulate FET Flagships.


The Future & Emerging Technologies (FET) Flagships este un program care se concentrează pe iniţiativeleştiinţifice  vizionare, menite să revoluţioneze lumea în diferite domenii ale ştiinţei. Proiectul vizează finanţarea cercetărilor care au un impact deosebit asupra evoluţiei ştiinţei, a tehnologiilor şi a societăţii în general. Eforturile UE în această direcţie sunt susţinute şi de programele naţionale şi regionale menite să sprijine cercetarea ştiinţifică. Dintre cele 6 proiecte de cercetare pilot, selectate la finalul anului 2012, în urma apelului lansat în 2010, două au fost câştigătoare (anunţate de către vice-preşedintele CE Neelie Kroes la începutul lui 2013) – Graphene şi HumanBrain Project, proiecte despre care experţii consideră că vor avea un impact major în următorii 10 ani în diverse sectoare.

Revenind la grafen, misiunea pe care şi-au propus-o cercetătorii în următorii ani este aceea de a-l muta din laboratoarele de cercetare ştiinţifică în viaţa de zi cu zi, prin folosirea lui în diverse industrii, fapt ce va duce, implicit, la o creştere economică şi la crearea de noi locuri de muncă în Europa. Eforturile cercetătorilor acoperă întregul lanţ de utilizare a grafenului, de la producerea lui, la folosirea lui în fabricarea unei game foarte variate de produse, a căror calitate o va îmbunătăţi, date fiind multiplele sale calităţi unice. Deocamdată se preconizează utilizarea grafenului în fabricarea aparatelor electronice şi optice, a electronicelor flexibile, a componentelor mici şi a bateriilor avansate. Concret, grafenul va fi folosit pentru fabricarea unor dispozitive electronice mai rezistente, mai eficiente energetic  şi mai uşoare (de la telefoane mobile la hârtia electronică şi până la avioane). Pe termen lung se preconizează utilizarea lui în descoperiri medicale revoluţionare, cum ar fi retina artificială.


Toate aceste descoperiri sunt susţinute de UE în următorii 10 ani, preconizându-se că ele vor sta la baza unei creşteri economice substanţiale în diferite domenii şi la evoluţia societăţii în general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu