redirect

miercuri, 10 septembrie 2014

Juncker şi-a prezentat astăzi „echipa câştigătoare”

Comunicatul de presă transmis astăzi jurnaliştilor, al fel ca şi discursul preşedintelui din cadrul conferinţei de presă care a avut loc la prânz, poartă amprenta unui optimism ce pare să caracterizeze viitoarea Comisie Europeană şi al cărui promotor principal este însuşi Juncker. De altfel, titlul comunicatului de presă este sugestiv – „Comisia Juncker: o echipă puternică şi experimentată pentru a face lucrurile să se mişte” – la fel ca şi caracterizazea pe care preşedintele a făcut-o echipei sale – „Plasez în teren 27 de jucători; fiecare va avea de jucat rolul său specific. Este echipa mea câştigătoare!”


Discursul de astăzi, din cadrul conferinţei de presă organizate special pentru prezentarea echipei şi a portofoliilor atribuite viitorilor comisari europeni a avut acelaşi ton optimist, susţinut pe alocuri de o notă de umor care a transformat întâlnirea lui Juncker cu presa într-un eveniment plăcut, a cărui nuanţă oficială impusă de importanţa în sine a momentului atât de aşteptat şi de speculat de jurnalişti în ultimele săptămâni a fost atenuată de tonul relaxat şi convingător al preşedintelui în prezentarea echipei sale.

Distribuirea portofoliilor în Comisia Juncker

Juncker şi-a început discursul printr-un omagiu pe care a ţinut să îl aducă prietenului său Jose Manuel Barroso, despre care a mărturisit că i-a fost ca un frate şi complice la toate eforturile pe care le-a presupus munca sa din această ultimă perioadă şi căruia a ţinut să îi mulţumească în mod amical pentru tot ajutorul acordat şi pentru tot ce a făcut pentru Uniunea Europeană în aceşti ani. În acest registru familiar, susţinut însă de argumente extrem de pertinente şi de punctarea unor aspecte cheie în alcătuirea Comisiei şi în distribuirea portofoliilor, Juncker a vorbit despre ce a însemnat pentru el, personal, munca alcătuirii noii comisii şi despre cum vede, în viitor, funcţionarea noii structuri a Comisiei.

Maratonul celor 27 de interviuri, dintre care unele au durat mai mult decât fusese prevăzut iniţial, a adus în faţa lui Juncker, aşa cum şi solicitase statelor membre, propuneri de oameni valoroşi, personalităţi remarcabile în primul rând din punct de vedere politic. Aşa se face că viitoarea Comisie va fi alcătuită din foşti prim-miniştri, foşti miniştri, foşti parlamentari europeni, oameni cu experienţă politică şi economică deosebită, capabili să facă faţă problemelor cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent. Preşedintele nu a ocolit nici problema egalităţii de gen, invocată adesea în ultimele săptămâni, în ceea ce priveşte componenţa Comisiei. Pe un ton degajat şi cu un umor fin, care îl caracterizuează, Juncker s-a declarat mulţumit de faptul că de la propunerile iniţiale, în care figurau doar trei femei, a ajuns la un număr de nouă posturi de comisar ocupate de femei, ceea ce nu înseamnă un progres în direcţia egalităţii de gen, dar măcar împiedică un regres. Propunerea unui candidat femeie din partea Belgiei, ultima ţară care şi-a nominalizat candidatul, după îndelungi controverse, a fost o dată în plus salutată pe această cale.
Comisarii europeni

Prezentarea Comisiei în cadrul conferinţei de presă a însemnat, de fapt, o prezentare cu caracter general, în care Juncker a ţinut să insiste foarte mult pe faptul că membrii viitoarei Comisii vor colabora foarte strâns între ei şi că echipa sa va fi una care intenţionează să se apropie mai mult de cetăţeni, să fie mai prezentă în mijlocul lor. De altfel, în mod simbolic, unul dintre vice-preşedinţii Comisiei, Frederica Mogherini, a decis deja să îşi instaleze biroul la Berlaymont, ceea ce arată intenţia de a-şi juca foarte bine rolul în toate detaliile sale.

În prezentarea celor şapte vice-preşedinţi, Juncker a subliniat în permanenţă faptul că a ales să numească vice-preşedinţi pe proiecte, oameni care fie au o experienţă extraordinară pe probleme europene, fie au fost prim-miniştri, având astfel experienţa formării unei echipe, oameni capabili să aibă o viziune de ansamblu a priorităţilor: „Sunt oameni care ştiu să coordoneze, care ştiu să facă faţă problemelor. Aş dori să nu facem din nou aceeaşi greşeală, să avem impresia că fiecare lucrează de capul lui şi că am fost numiţi comisari în funcţie de anumite presiuni etc.” a adăugat Juncker, subliniind  faptul că alegerea comisarilor şi distribuirea portofoliilor a avut la bază criterii obiective, care ţin de strategia sa. De altfel, preşedintele a declarat că a subliniat acelaşi lucru în toate cele 27 de interviuri şi anume că statele membre sunt cele care propun comisarii, dar statele nu obţin un portofoliu sau altul, comisarul e nominalizat şi abia apoi primeşte un portofoliu, în funcţie de competenţele şi meritele fiecăruia. Juncker a ţinut să sublinieze, de asemenea, că portofoliile nu sunt bătute în cuie şi că în eventualitatea în care va observa că unui anumit comisar i se potriveşte mai bine un alt portofoliu, nu va ezita să facă schimbări, fapt ce stă în puterea sa şi despre care nu trebuie şi nu are de gând să dea socoteală statelor membre.
Statistici privind vârsta şi genul în cadrul Comisiei

De altfel, Juncker a fost destul de evaziv în ceea ce priveşte relaţia dintre portofoliile acordate şi statul membru din care provine fiecare comisar. Fără a dezvălui motivele clare pentru care unui comisar sau altuia i-a fost atribuit concret un portofoliu sau altul, Juncker nu ascunde faptul că atribuirea a fost strategică şi că are, evident, legătură şi cu statele membre, dar nu în sensul politic, ci prin aceea că a încercat să dea portofoliile potrivite oamenilor care au competenţe şi experienţă într-un anumit domeniu, pe o anumită zonă, pe anumite probleme specifice care, fără îndoială, sunt mai puternice în anumite state decât în altele.

Întrebat, la final, ce rol va avea preşedintele viitoarei Comisii, Juncker a răspuns pe acelaşi ton degajat, dar ferm: „Voi avea o cooperare colegială, îmi voi împărţi competenţele cu primul vice-preşedinte şi voi face ca în aşa fel încât Comisia Europeană să nu fie o sumă de persoane egoiste. Îmi doresc să fiu un coordonator de echipă.” Apoi a adăugat, în glumă: „Nu intenţionez să încep la această vârstă o carieră de dictator.”

Conferinţa de presă s-a încheiat în acelaşi ton optimist, Juncker punctând faptul că îşi doreşte în primul rând ca viitoarea Comisie să se apropie de cetăţeni şi, implicit, să îi apropie pe cetăţeni de UE: „Sunt foarte multe lucruri care nu merg bine în Europa la ora actuală şi îmi doresc să le rezolvăm. Aş vrea ca cetăţenii să fie mândri de UE.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu