redirect

marți, 9 septembrie 2014

Ruslana – o prezenţă emoţionantă în Parlamentul European

Pe agenda Parlamentului European s-a aflat ieri, printre alte evenimente importante, conferinţa de presă intitulată sugestiv „War against European Choice”, la care au participat parlamentarii europeni Jacek Saryuz-Wolski, Sandra Kalniete şi Elmar Brok (preşedinte al Comisiei de Afaceri externe), alături de Ruslana. Nu ştiu cum sună acest lucru pentru alte persoane, dar eu, simplu cetăţean care nu urmăreşte cu regularitate ştirile pentru că e sătul de violenţă, mizerie, minciună şi alte astfel de orori care umplu zilnic ecranele televizoarelor prea des în ultima vreme, am fost surprinsă de un astfel de eveniment. Surprinsă nu din cauza subiectului – situaţia din Ucraina şi măsurile împotriva Rusiei – care de altfel este de notorietate în această perioadă în toată Europa şi mai ales aici, la Bruxelles, ci datorită numelui Ruslanei care figura alături de oficialii europeni.



Spre ruşinea mea, nu ştiam că Ruslana nu mai este de ceva vreme doar cântăreaţa rebelă din Ucraina care a bătut recordul la puncte la Eurovision şi a cuerit topurile internaţionale cu mai multe melodii dintre care eu nu mi-o amintesc decât pe aceea cu lupii (dar aici e vorba de memoria mea selectivă şi nicidecum de talentul Ruslanei care cu siguranţă este de apreciat). Aşadar, nu ştiam că Ruslana şi-a pus cariera muzicală pe planul al doilea pentru a se dedica acţiunilor cu caracter social şi politic, sprijinind în mod activ acţiunile populare din Ucraina, încă din 2004, prin implicarea ei în Revoluţia portocalie. Din câteva clickuri pe Google aflu o mulţime de informaţii despre această parte a activităţii Ruslanei despre care nu aveam habar până acum. Aflu inclusiv că melodia „Dans cu lupii” a fost dedicată Revoluţiei portocalii. Trebuie să recunosc că sunt impresionată de pasiunea cu care această femeie face absolut totul, de la cariera muzicală (este una dintre puţinele cântăreţe care este capabilă să dirijeze o orchestră, având studii de excepţie în domeniu...), până la cele 100 de zile şi 100 de nopţi petrecute alături de protestatari în cadrul Euromaidanului, despre care citesc pe Wikipedia, în engleză, pentru că din varianta în română a articolului nu aflu mai mult decât ştiam până acum despre celebra ucraineancă.


Prezenţa Ruslanei în Parlamentul European, în această perioadă în care se votează măsuri importante legate de Rusia şi de ajutorul acordat de UE Ucrainei, nu este, desigur, deloc întâmplătoare. Ruslana a venit în faţa presei pentru a susţine cauza europeană a Ucrainei, pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că Ucraina nu este pregătită din punct de vedere militar să facă faţă viitoarelor atacuri ale Rusiei şi pentru a cere ajutor, într-un mod simplu, al omului care vine din mijlocul evenimentelor şi care vorbeşte în numele oamenilor simpli, disperaţi de ceea ce se întâmplă acolo. Îmbrăcată în negru şi purtând în mână un şnur cu steagul Ucrainei, pe care şi-l leagă la microfon în timp ce vorbeşte, Ruslana are un ton grav şi emoţionant în acelaşi timp, vorbind în numele victimelor nevinovate din Ucraina – „Câţi ucrainieni trebuie să mai moară pentru ca Europa să se trezească? Noi am luptat pentru a putea alege Europa, vă rugăm nu ucideţi în noi această speranţă!” Acestea sunt cuvintele cu care şi-a încheiat strigătul de ajutor Ruslana şi la care oficialii prezenţi au răspuns empatic, subliniind că Uniunea Europeană este alături de Ucraina.

S. Kalniete a invocat prezenţa anterioară a Ruslanei în Parlamentul European, în februarie 2014, în urma căreia mulţi oficiali europeni au fost în Ucraina, în mijlocul evenimentelor şi a asigurat-o că ucrainienii nu sunt singuri în această luptă. La rândul său, Elmar Brock a subliniat faptul că UE este de partea Ucrainei în această luptă nedreaptă cu Rusia şi a ţinut să precizeze, subtil, că de-a lungul istoriei s-a văzut că un dictator care vrea să utilizeze forţa pentru a conduce nu are decât pentru scurt timp un avantaj asupra democraţiei, care nu utilizează forţa, dar că, întotdeauna, la sfârşitul zilei dictatorul este cel care pierde.

Impactul conferinţei de presă a fost cu siguranţă mărit şi de faptul că în aceeaşi după-amiază, Comisia de Afaceri Externe a făcut recomandări pozitive în direcţia stabilirii unui acord politic între Ucraina şi UE, asupra căruia Parlamentul ar trebui să îşi dea consimţământul. Numărul de voturi în favoarea acestor recomandări (49 pro faţă de 8 împotrivă şi 4 abţineri) arată clar că solidaritatea faţă de Ucraina există şi că este doar o chestiune de timp până când acordul va fi semnat şi aplicat efectiv. Prezenţa emoţionantă a Ruslanei la Bruxelles a fost, prin urmare, de bun augur pentru Ucraina.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu